Vad är egentligen ett e-nummer?

De allra flesta livsmedelstillsatser har ett identitetsnummer, ett så kallat E-nummer. En livsmedelstillsats kan exempelvis vara salt (natriumsulfat) eller citronsyra. ”E-et” i E-numret bekräftar att tillsatsen är godkänd av EU. I Sverige finns en särskild lista över E-nummer, den s.k. E-nummernyckeln. I livsmedel får bara tillsatser som är godkända användas. Och för att en tillsats ska godkännas måste den vara av värde för konsumenten eller nödvändig för livsmedlets hantering.

Hela E-nummerlistan och vilka regler som gäller hittar du på Livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se. Alla ingredienser i en livsmedelsprodukt måste deklareras på förpackningen och det gäller även tillsatser. Dessa ska deklareras med ett E-nummer eller vedertaget namn.

E250 är tillexempel ett ämne som som ofta kommer på tal i livsmedelsbranschen. För oss som jobbar med charkuterier används E250 för att konservera charkuterier och skydda konsumenter från elakartade bakterier. Om E250 inte skulle användas i charkuterier skulle hållbarheten kraftigt försämras samtidigt som transporter, butiker mfl. skulle få ökade krav mot sig om hanteringen av livsmedel, likaså kundernas kylskåp. I teorin skulle vi kunna byta typ av salt men då skulle vi i dagsläget behöva slänga än mer mat i Sverige då skinkor skulle bli gröna och sannolikt kunna innehålla dåliga bakterier som skulle kunna bli förödande mot svenska konsumenter. E250 kommer alltid diskuteras om och det är också därför Livsmedelsverket ständigt kontroller och säkerställer användandet. E250=Nitrit finns överallt, ett bra exempel är Ruccola sallad och spenat som innehåller ganska höga mängder nitrit. Vi på Petterssons Charkuteri och våra branschkollegor håller oss ständigt uppdaterade i samråd med Livsmedelsverket och idag gör vi allt för att undvika bakterien ”Closstridium botulinum”.