Förvaring

Ofta köper vi korv och kött som vi inte planerar äta samma dag. Vad gör vi då? Jo vi lägger in det i frysen. Men hur är det egentligen, håller kött hur länge som helst om man förvarar det i frysen? Här nedan följer en liten lathund och för de magraste delarna gäller den längre tiden:

Griskött: 3-6 månader
Nötkött: 8-12 månader
Lammkött: 6-12 månader
Lever och innanmat: 3 månader
Charkvaror: 1-2 månader (den relativt korta tiden beror på att rimmade och rökta varor har kortare hållbarhet än obehandlade).

Kan man äta kött som legat länge i frysen eller är det farligt? Självklart kan man inte äta kött som legat fryst hur länge som helst men om det bara är en kortare tid, utöver rekommenderade frystider, så riskerar du bara kvalitets- och smaknedsättning, det är inte farligt att äta. Kött som varit fryst för länge blir torrt och förlorar smak. Så lukta, smaka och gör din egen bedömning men tänk på att frysen ska vara en tillfällig förvaring.

Tillagning

Varför krymper kött när man steker det? När man upphettar kött krymper det och köttsaften tränger ut samtidigt som en del av fettet smälter. Kött förlorar i genomsnitt mellan 25 och 30 % i vikt när man tillagar det. Därför är det viktigt att man inte tillagar köttet längre än nödvändigt, dvs när rätt innertemperatur är nådd ska man avbryta stekningen eller kokningen.

Ska man steka i smör eller olja?

Både smör och olja har bra egenskaper för att steka kött och båda två har dessutom bra näringsvärde. Men med olja är det lite svårare att se när köttet är färdigt. Smör ger god smak och fin yta.

Tränger marinad in i köttet eller ligger det bara på ytan?

Här finns det många olika skolor. Men vår egen erfarenhet säger marinaden inte tränger in särskilt långt i köttet. Däremot ger marinaden smak till köttytan. Men om man använder någon slags vattenbaserad vätska, salt eller någon fruktjuice i marinaden kan den tränga lite längre in i köttet. Dessutom bör du marinera i minst två timmar för att få ordentlig smak.